Opleiding

logos-opleiidng

2000: Diploma Solozang Klassiek Koninklijk Conservatorium Den Haag
1995: Doctoraal Muziekwetenschappen Universiteit Utrecht

Mezzosopraan Machteld van de Putte begon haar zangstudie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht Faculteit Muziek, bij Maria Acda en Meinard Kraak. Na het behalen van haar doctoraal examen Muziekwetenschap in 1995 aan de Universiteit Utrecht, vervolgde zij haar zangstudie aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag bij Diane Forlano en Gerda van Zelm en sloot de opleiding in 2000 af met het behalen van het diploma Solozang Klassiek. Masterclasses volgde zij onder meer bij Elly Ameling, Jill Feldman, Alexander Oliver en Maarten Koningsberger. Momenteel wordt zij gecoacht door Lucia Meeuwsen.

Uitvoerend

Machteld van Putte ontwikkelde zich tot een veelzijdig zangeres en vertolkt een repertoire dat reikt van de middeleeuwse Hildegard von Bingen tot en met hedendaags muziektheater. De laatste jaren werkt ze in diverse opera- en concertproducties.
Zij zong in diverse vocale ensembles als De Nederlandse Bachvereniging, Cappella Amsterdam, het Kamerkoor Nieuwe Muziek, Buffo Operamakers, Cappella Frisiae, Consensus Vocalis onder leiding van dirigenten als Bernard Haitink, Ivan Fischer, Daniel Reuss, Jan Willem de Vriend, Huub Kerstens, Willem Breuker, Jurjen Hempel en Klaas Stok.
Als solist verleende zij ondermeer haar medewerking aan ASKO (Feldman), Nationaal Ballet (Hildegard von Bingen), Han Reiziger (Steve Reich) en Buffo Operamakers (Zimmermann). In het oratoriumvak is zij regelmatig te beluisteren, alsook in liedrecitals met pianist of luitist. Daarnaast heeft Machteld van de Putte een bloeiende zanglespraktijk en verzorgt als vocal coach workshops en cursussen op het gebied van stemvorming voor zangers en sprekers.